Brussel overweegt een onderzoek naar de Duitse economie, de grootste van de eurozone.
Onder meer de concurrentiekracht en de forse export hebben nadelige gevolgen voor andere landen met de euro, vooral in Zuid-Europa.
Volgens verantwoordelijk Europees Commissaris Olli Rehn buigt de Europese Commissie zich deze week over de kwestie. Rehn plaatst in zijn jongste blog kanttekeningen bij de economische sterkte van Duitsland.
De commissaris wil dat de regering in Berlijn de binnenlandse investeringen en de nog steeds bescheiden binnenlandse vraag naar goederen aanzwengelt. Op die manier kan het Duitse handelsoverschot worden teruggedrongen.
Daardoor zal de koers van de euro niets steeds willen stijgen. En dat is gunstig voor Zuid-Europese landen, redeneert Rehn. Die eurolanden kunnen goedkopere producten naar de rest van de wereld exporteren.
De Italiaanse premier Enrico Letta riep de nog te vormen nieuwe Duitse regering op te zorgen voor meer economische groei in Europa.
Volgens Letta is het ook in het belang van Duitsland als Zuid-Europese landen kunnen ontsnappen aan hun recessie. ,,Als er alleen groei en stabiliteit is in Duitsland, terwijl de rest van Europa wordt buitengesloten, dan is dat ook slecht voor Duitsland'', stelde hij.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl